Valtakunnalliset teknologiayrittäjyyspäivät Vaasassa 23.-24.10.2014

Tilaisuuden suojelijana Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

pressa 


TYP2014-esiintyjät

Tilaisuuden juontaa Minna Blomster

Minna on energinen edunvalvoja, erinomainen organisaattori ja esiintymistaitoinen verkostoituja, joka on itsekin yrittäjäsuvun vesa. Tämä hyväntuulinen alueasiamies luotsaa leipätyönään TEKin ja YTN:n toimintaa Suomen länsirannikon alueella yhdessä muiden AKAVAlaisten toimijoiden ja sidosryhmien kanssa.

Lapsuus- ja kouluvuodet Minna on viettänyt Pohjanmaan upealla rannikolla, mm. pelaten jalkapalloa ja edustaen rinta rottingilla paitsi kotikaupunkiaan Kokkolaa niin myös koko Pohjanmaata. Åbo Akademilta tietotekniikan diplomi-insinööriksi hän valmistui 2006 ja on sittemmin työskennellyt sekä asunut useissa eri maissa uransa aikana. Minna on kaksikielinen ja vapaa-aikanaan hän mieluiten purjelautailee napakoissa tuulissa nautiskellen. Tällä hetkellä hän on vanheimpainvapaalla asiamiestyöstään ja nauttii perhe-elämästä Göteborgissa kahden lapsensa ja miehensä kanssa.


 

Kyrö Distillery Company

Kyrö Distillery Company tislaa väkeviä rakkaudella. Ruisviskiä kotimaisista raaka-aineista ja giniä kotoisilla yrteillä ja kasveilla. Tislaamon pannut kuumenivat ensimmäistä kertaa huhtikuussa 2014 viiden kaveruksen työn tuloksena Isonkyrön Osuusmeijerissä.

miika

Miika Lipiäinen (KTM), toimitusjohtaja/myynti

Viskifanaatikko ja teknologiaintoilija, joka päätti siirtyä jaloimman alkoholijuoman kysyntäpuolelta tarjontaan.

kalle

Kalle Valkonen (FM), tislaus

Ekologi ja oluiden tekijä, joka vaihtoi työtehtäviä levän kasvattamisesta hiivan ja tislauksen maailmaan.

miko

Miko Heinilä (KTM), operaatiot

Palveluosaaja ja maanviljelijä, joka ei lähtenyt Isostakyröstä viskin perässä vaan toi viskin Isoonkyröön.

matskuKolster Oy Ab

Kolster Oy Ab on Suomen kokenein immateriaalioikeuksien ja IPR-juridiikan asiantuntija. Kolsterilta saat kaikki keksintöjen, muotoilun ja brändien suojaamiseen, hyödyntämiseen ja puolustamiseen liittyvät palvelut yhdestä osoitteesta: www.kolster.fi.

håkan

Håkan Niemi, eurooppapatenttiasiamies

DI, eurooppapatenttiasiamies Håkan Niemi on toiminut patentoinnin asiantuntijana Kolsterilla vuodesta 1993. Pitkän patenttiasiamiesuransa aikana hän on suojannut satoja kone- ja tuoteteknisiä sovelluksia. Håkanilla on laaja-alainen kokemus IPR-strategisesta neuvonnasta, ja hän toimii aktiivisesti IPR-kouluttajana sekä yrityksissä että oppilaitoksissa.

matsku


 

Lakea Oy

Lakea Oy on luotettava ja turvallinen asumisen ammattilainen. Me osaamme isännöinnin, vuokra-asumisen ja rakennuttamisen eri osa-alueet. Kehitämme palvelujamme jatkuvasti, sillä haluamme vaikuttaa asumisen laatuun ja turvallisuuteen jatkossakin.

Keijo Ullakko, toimitusjohtaja

Keijo Ullakko on Lakean toimitusjohtaja ja visionääri. Keijo valittiin vuoden 2013 asuntovaikuttajaksi, perusteluina innovatiivisuus erityisesti energiatehokkuuden, puurakentamisen ja uusien asuntorahoitusmallien kehittäjänä. Lakean toiminta on laajentunut Ullakon toimitusjohtajakaudella myös valtakunnalliseksi toiminnaksi. Laajentumisen on mahdollistanut muun muassa tietotekniikan innovatiivinen hyödyntäminen sekä rakennuttamisessa että isännöinnissä. Tavoitteisiinsa Ullakko on aina pyrkinyt tekemällä laaja-alaisesti yhteistyötä eri alojen toimijoiden kanssa.Greenstep

Greenstepin 70 huippuammattilaista tuottavat kirjanpito-, controller- talousjohtaja-, ja rahoitus palveluja jo yli 400 asiakkaalle. Toimistoja meillä on Espoossa, Turussa, Tampereella, Vaasassa ja Oulussa.
Me tiedämme, että taloushallinto on palvelubusiness, ja haluamme olla siinä parhaita

 

Tore Teir, hallituksen puheenjohtaja

Torella on 20 vuoden kokemus eri yritysten talous- ja rahoitusosastojen johtotehtävistä. Uransa aikana hän on keskittynyt erityisesti rakentamaan uutta liiketoimintaa sekä suuryritysten sisällä uudistumista varten, että tukenut pieniä ja keskisuuria yrityksiä heidän kasvupolullaan. Tore on Greenstepin hallituksen puheenjohtaja ja tämän lisäksi hän toimii hallituksen jäsenenä useissa yrityksissä.

matsku


 

miniFactory Oy Ltd.

Yrityksen tuotekonsepti on tarjota asiakkaalle mahdollisuus tutustua ja ottaa ohjattu ensikosketus 3D-tulostamisteknologiaan. Konkreettisesti tämä tarkoittaa edullista, mutta ammattilaistason tulostuslaatua tuottavaa ja monipuolisia tulostusmateriaaleja hyödyntävää miniFactory 3D-tulostinta, joka soveltuu koti-/harrastus-, opetus- ja yrityskäyttöön. Lisäksi laiteteknologian rinnalla on 3D-tulostusteknologian opetusympäristö tukemassa alkuvaiheessa perusteiden opettelemista. Ota ohjattu ensikosketuksesi 3D-tulostamisen maailmaan miniFactory 3D-tulostimella ja kehitä itsestäsi 3D-tulostusteknologian ammattilainen.

Janne Pihlajamäki, miniFactory Oy Ltd:n perustaja ja toimitusjohtaja

matsku


 

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Akateeminen sivutoimiyrittäjyys - alussa, lopussa, välissä?

    

Elina Varamäki, KTT, dosentti  ja  Anmari Viljamaa, KTT

KTT, dosentti Elina Varamäki johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kymmenen hengen yrittäjyyden tutkijaryhmää. Tutkimuksen kärkiteemat ovat pk-yritysten omistajanvaihdokset ja sukupolvenvaihdokset, kasvuyrittäjyys, sivutoimiyrittäjyys sekä opiskelijoiden yrittäjyysaikomukset. Varamäki valittiin vuoden 2013 omistajanvaihdosasiantuntijaksi Suomessa. Vapaa-aikanaan hän toimii lisäksi mm. Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hallintoneuvoston puheenjohtajana ja Anvia Oyj:n hallituksen jäsenenä.

KTT Anmari Viljamaa on herkästi innostuva palvelujen markkinoinnin yliopettaja Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Hän on tutkinut sivutoimiyrittäjyyden lisäksi mm. asiantuntijapalveluita, omistajanvaihdoksia, markkinaorientaatiota, pk-yritysten kasvua ja opiskelijoiden yrittäjyysaikomuksia.

matsku


Novafloor Oy / erikoisparketti.fi

Novafloor myy Erikoisparketti.fi verkkokaupan kautta kotimaassa lattiatuotteita sekä itse jalostettuja parketti- ja lankkulattioita, sekä vie omia tuotteitaan pääasiassa Ruotsiin ja Venäjälle. Yritys on kehittänyt ainutlaatuisen ja täysin uuden tavan myydä, avaamalla miehittämättömän näyttelytilan täydellä asiakaspalvelulla Vantaalle.

 

Markus Myllymäki, toimitusjohtaja

Yrittäjä Markus Myllymäki on Vaasalaisen Novafloor Oy:n toimitusjohtaja. Hän on toiminut yrittäjänä 15 vuotiaasta asti ja hän on mm. vastaanottanut ruotsalaisen Anders Wall -säätiön stipendin yrittäjyydestä, ja vuonna 2011 hänet valittiin Vaasan Vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä Timangi 2011 -yrittäjäkilpailussa Novafloor sijoittui finaaliehdokkaaksi.

matsku


 

There Corporation

There Corporation recently launched a joint service together with leading Nordic utility Fortum. The service is the first fully commercial market tracking demand response product offered to consumers in the world! The service consists of the There product and a spot-price electricity contract. There and Fortum show the way to whole new types of energy automation services for consumers. These smart energy automation systems also cover the needs of home automation because all the products can be expanded easily afterwards with new devices and functionalities.

 

Kaj Rönnlund, There Corporationin hallituksen puheenjohtaja ja sijoittaja

Kaj Rönnlund is also Chairman of the Board and investor of Fixura, the first social lending company in Finland and the largest in Nordic Countries. Fixura is growing fast and has business in the Nordic Countries and Germany.

In addition to these Kaj also invests in cleantech and technology start-ups and he is currently a board member of several companies among others The Switch, 9Solutions and VNT Management.

Kaj Rönnlund has a strong entrepreneurial background with over 20 years experience in Portfolio Management and Derivatives Trading with a deep understanding in risk management. He has global experience in the trading business in different European markets and in both US and Asia. Kaj has founded, built and exited multiple companies among others Estlander & Rönnlund and Comsel System.

Kaj examined from Hanken 1987 with a Master of Science in Economics with international Marketing and Finance as Majors. The education he received at Hanken has been of utmost importance in his career starting with the derivatives knowledge when he got involved in his first company trading options in Stockholm


Teknologiateollisuus

Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 55 prosentista Suomen viennistä ja 80 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 300 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.

 

Jorma Turunen, DI, eMBA, Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja

DI, eMBA Jorma Turunen on toiminut Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtajana maaliskuusta 2010 lukien.

Tätä ennen hän on työskennellyt toimitusjohtajana mm. Finprossa ja Stonesoft Oyj:ssä ja myynti- ja markkinointijohtajana Comptel Oyj:ssä. Turunen on toiminut myös lukuisissa pk- ja kasvuyrityksissä sekä hallituksen puheenjohtajana että hallituksen jäsenenä intohimonaan teknologiayritysten kasvun nopeuttaminen.

Turunen on Sulava Oy:n hallituksen jäsen ja hän on toiminut myös Patentti- ja rekisterihallituksen johtokunnan puheenjohtajana sekä Eläke-Fennian hallituksen jäsenenä.

"DI-tutkintoni suorittamisesta on jo riittävästi aikaa, ettei se enää rajoita ajatteluani", sanoo Turunen.

matsku


Delektre

Tutkimus- ja tuotekehitysyhtiö Delektre Oy palvelee ja konsultoi tutkimusyhteisöjä, jotka haluavat kaupallistaa tutkimustuloksiaan. Delektren tarjoamat palvelut toimivat siltana tutkivan ja kaupallisen maailman välillä. Palveluihin kuuluu koko tuotekehityksen kirjo, aina luonnoksista, valmistuksen kautta markkinointiin ja myyntiin. Delektre on perustettu vuonna 2010 ja se palvelee ideanomistajia ympäri maailman.

 

Tommi Rintala, teknologiajohtaja ja Antti Backman, toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Antti Backman on yrittäjäperheen poika ja sarjayrittäjä, jolle Delektre Oy on kolmas yritys. Kokemusta Antti kerännyt elintarvike-, energia- ja elektroniikkateollisuudesta sekä TEKES että EU-hankkeista. Antin neliössä on viisi kulmaa.

Teknologiajohtaja Tommi Rintala on koodaava sarjayrittäjä, joka on hankkinut kokemuksensa tele- ja viestintäteollisuudesta, sekä energiasektorilta. Tommi on innokas avoimen ohjelmistomaailman tukija ja kehittäjä. Tommin neliössä ei ole kulmia, koska sitä on jo käytetty vasarana.

matsku


 

EnergyVaasa

Teknologiakeskus Oy Merinova Ab edistää uusien teknologioiden hyödyntämistä sekä yritysten kasvua ja menestystä. Tarjoamme kehittämispalveluja yhteistyökumppaneiden kanssa erityisesti energiateknologia-alan yrityksille. Merinova vastaa Vaasan alueen teknologiakeskuspalveluista yhdessä osakkuusyhtiönsä Oy Vaasa Parks Ab:n kanssa.

olander


Robert Olander, Marketing Director, Technology Centre Oy Merinova Ab

Robert has long experience of the energy market working for 16 years in international marketing and sales at ABB. Since 2010 he has been in charge of developing and marketing the EnergyVaasa energy cluster.

matsku


Mervento Oy

Mervento Oy on vuonna 2008 perustettu suomalaisomisteinen start-up yritys toimialalanaan voimalaitoskokoluokan tuulivoimaloiden kehitys ja valmistus. Toimintansa aikana yritys on kehittänyt ennakkoluulottomia, täysin uusia teknologiaratkaisuja sisältävän tuulivoimalan ja pystyttänyt prototyyppilaitoksen Vaasaan. Kehitystyön päätavoitteina olivat tuulivoimalan energiatuotannon ja luotettavuuden parantaminen sekä näistä seuraava tuulisähkön tuotantokustannusten alentaminen. Tämä parantaa tuulivoimatuotannon kilpailukykyä muihin sähköenergian tuotantomuotoihin verrattuna, ja vähentää tulevaisuudessa erilaisten tuulivoiman tukimuotojen tarvetta. Prototyyppivoimalasta saadut kokemukset osoittavat nämä tavoitteet saavutetuiksi.

 

Patrik Holm, CTO

Patrik Holm on yksi Merventon perustajista ja toiminut yhtiössä sekä toimitusjohtajana että teknologiajohtajana. Laajan, eri toimialoilta olevan kokemuksensa avulla hän on kyennyt kyseenalaistamaan tuulivoima-alalla vallitsevia perinteisiä teknologiakäsityksiä ja tuomaan alalle uutta ajattelua, jonka tavoitteena on tuulivoiman kilpailukyvyn parantaminen entisestään. Patrik on aktiivinen toimija myös kansainvälisissä teollistamishankkeissa ja yhteistyöohjelmissa, jotka hän on laajentanut olennaiseksi osaksi Merventon toimintaa.

matsku


 

UpCode Ltd

UpCode Ltd on Vaasassa pääkonttoriaan pitävä yksityinen keskisuuri yritys, joka on toistaiseksi emoyhtiönsä UPC Konsultoinnin aputoiminimi. UpCode on saanut vahvasti vastakaikua maailmalla. Tästä on osoituksena useammankin sovelluksen palkitseminen kansainvälisillä foorumeilla: GSMA/Mobile Monday Peer Award 2007, European Regional Champions Awards 2008, ”Mobile Rules” California 2008, ID World Asset tracking 2012, SmartCity Award München 2013.

UpCode luo mobiilia informaationhallintaa hyödyntäen uusia arvoja mm. terveydenhoitosektorille, opetukseen, logistiikkaan, raportointiin sekä maksamiseen - yhdistämällä kuluttajien, julkisyhteisöjen sekä yksityisten toimijoiden intressit!

                                                      Estelle

Joakim Strand, OTM, KTM

Joakim Strand on työskennellyt UpCode Ltd:llä International Operations Managerina vuodesta 2009. Strand toimii myös Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja istuu myös Kvarken Ports, Pohjanmaan Liiton, Merenkurkun Neuvoston sekä Vaasan ammattikorkeakoulun hallituksissa.

Camilla Sellberg (KTM) on työskennellyt UpCode Ltd:llä International Operations Managerina vuodesta 2006.

 

Panelistit

Ulla Mäki-Lohiluoma, toimitusjohtaja, Oy Vaasa Parks Ab

DI Kjs Ulla Mäki-Lohiluoma on ollut Oy Vaasa Parks Ab:n toimitusjohtajana yhtiön toiminnan alusta alkaen. Ulla toimi ensimmäiset 10 työvuotta rakennusliikkeiden palveluksessa. 1990-luvun laman myötä hän siirtyi yritystutkimuksen ja -rahoituksen pariin palatakseen jälleen takaisin 2000-luvun alussa rakennus- ja kiinteistöalalle nykyiseen työhönsä. Ullan työn parhaita drivereita ovat tyytyväiset tilojen käyttäjät sekä hyvät toimintaympäristöt ja palvelut kaikenkokoisten yritysten tarpeisiin. Juuriltaan rakentamistalouden erikoisosaajana Ullan tavoitteena on -yhdessä tiiminsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa- pyrkiä aina asiakkaiden toiveiden mukaiseen hyvään ja kustannustehokkaaseen lopputulokseen, perustuen hyvätasoiseen suunnitteluun, hyvin hoidettuihin suunnittelu- ja toteutusprosesseihin sekä kilpailutuksiin perustuviin toteutuksiin. Työnsä ohella Ulla on osallistunut usean eri organisaation ja yhtiön hallitusten työskentelyyn ja tällä hetkellä hän on mm. Green Building Council Finlandin ja Osuuskauppa KPO:n hallituksen jäsen.

Oy Vaasa Parks Ab on toimitilapalveluyritys ja Vaasan kaupungin osakkuusyhtiö, joka etsii ratkaisuja yritysten toimisto- ja tuotantotilatarpeisiin. Yhtiö toimii myös linkkinä Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan sekä yritysten välillä yritysalueiden maankäytön suunnittelussa ja alueiden markkinoinnissa. Oy Vaasa Parks Oy:n vahvuutena on koko elinkaaren huomioivien uusien, viihtyisien ja kustannustehokkaiden kiinteistöjen kehittäminen, rakennuttaminen, ylläpitäminen sekä omistaminen. Yhtiö on neljäntoista toimintavuoden aikana rakennuttanut noin 75 milj. euron arvosta uusia toimitilakiinteistöjä Vaasaan.


Kaisu Miettinen, Senior Adviser, Tekniikan akateemiset TEKin yrittäjyysvaliokunnan varapuheenjohtaja

Kaisu Miettinen on toiminut sekä suurten että pienten teknologiayritysten kehittämisessä yli 20 vuotta, erikoisalana teknologiajohtaminen. Kaisu on vetänyt kiinalaisten teknologiakyläliiketoimintahankkeita ja Tsekin Brnonon Science Park -liiketoimintahanketta ja hän on yhteistyössä Cambridgen yliopiston kanssa vetänyt 20 vuotta Strategic Management of Technology ohjelmaa. Uusin ohjelma on lokakuussa Oulussa alkava  Teknologiakonsultti -ohjelma.

TEKin Yrittäjyysvaliokunta on luonut merkittäviä parannuksia teknologiayrittäjyyteen, mainittakoon seed-rahan saaminen markkinoille aloittavien teknologiayritysten käyttöön ja PROTOMO-konseptin luominen. TEK/YRV on kaiken aikaa kehittämässä teknologiayritysten yrittämisen edellytysten luontiin liittyviä hankkeita. Yhteistyö SEFEn kanssa on erinomainen voimavara yrittäjyyden edellytysten luomiseen.

 

Toni Viljanmaa, FM, päätoimittaja, Pohjalainen

Toni on työskennellyt aiemmin politiikan toimittajana Alma Median palveluksessa sekä päätoimittajana Suomen vanhimmassa paikallislehdessä Tyrvään Sanomissa. Hän on historian alan maisteri Tampereen yliopistosta.

Timo Rope, KTM, Suomen Ekonomien yrittäjyystyöryhmän puheenjohtaja

Timo on toiminut 30 vuotta yrittäjänä: Rope-Yhtiöt yrittäjäryhmän perustaja ja vetäjä, erikoisalana markkinointi. Timo on opettanut mm. Helsingin kauppakorkeakoulussa, taideteollisessa korkeakoulussa, Helsingin yliopistossa ja markkinointi-instituutissa. Timo on julkaissut tietokirjoja yli 30 kpl. Hän toimii Suomen Ekonomien yrittäjyystyöryhmän puheenjohtajana; markkinoinnin konsulttina ja kouluttajana sekä liiketalouden kehittäjänä.

Pekka Haapanen, DI, toimitusjohtaja, Vaasanseudun kehitys Oy VASEK

VASEK on syksyllä 2003 toimintansa aloittanut seitsemän kunnan omistama seudullinen kehittämisyhtiö, jonka toimitusjohtajana koko tämän ajan on toiminut Pekka Haapanen. VASEKin tehtävät ovat yrityksen elinkaaren kattavat elinkeinopalvelut, alue- ja toimialakehitys, kehitysohjelmat ja hankkeet sekä seudun markkinointi. Yhtiö toimii tiiviissä yhteistyössä kuntien, elinkeinoelämän sekä koulutuksen ja tutkimuksen kanssa ja kokoaa eri toimijoita yhteiseen keskusteluun ja toimintaan seudun kilpailukyvyn edistämiseksi.

Pasi Tuominen, toimitusjohtaja, Wapice Oy

Wapice Oy on teollisuuden johtava teknologiapartneri, joka keskittyy asiakkaidensa suorituskyvyn edistämiseen kaikilla toiminnan aloilla hyödyntämällä tietotekniikkaa parhaimmillaan. Wapice Oy on perustettu Vaasassa vuonna 1999. Wapice kasvaa jatkuvasti ja työllistää tällä hetkellä yli 270 ohjelmistoalan asiantuntijaa. Yhtiön pääpaikka on Vaasassa ja muut yksiköt ovat sijoittuneet Tampereelle, Ouluun, Seinäjoelle, Hyvinkäälle ja Jyväskylään.