VTS100

Keväällä 1919 Teknillisessä Aikakauslehdessä kehotettiin maaseutujäseniä harkitsemaan oman alueseuran perustamista. Vaasassa toimeen tartuttiin saman tien.

Perustamiskokoukseen 17. toukokuuta 1919 Vaasan Suomalaiselle Klubille saapui 15 miestä. Vaasan Teknikkojen Seuran perustajajäseniksi merkittiin kaikkiaan 26 henkilöä. Vuonna 1953 VTS sai nykyisen nimensä Vaasan Teknillinen Seura ry.

Vuoteen 1947 saakka ”teknikko” oli yleisnimitys kaikille tekniikan alan tutkinnon suorittaneille. Diplomi-insinööri-nimikkeen vakiintumista haittasi mm. käsitys siitä, ettei sana vierasperäisine alkukirjaimineen taipuisi suomalaiseen kielenkäyttöön.

Vaasan Teknikkojen Seuran ensimmäiseen johtokuntaan valittiin perustamiskokouksen kolme koollekutsujaa: puheenjohtajaksi insinööri Olli Martikainen, varapuheenjohtajaksi arkkitehti Alfred Wilhelm Stenfors ja rahastonhoitajaksi insinööri Wäinö A. Syrjänen, sekä sihteeriksi arkkitehti Artturi Helenius (myöh. Ortela). Puheenjohtaja Martikainen muutti kuitenkin Helsinkiin jo kevättalvella 1920.

Lokakuun 11. päivänä 1919 tarkastettiin ja lopullisesti hyväksyttiin arkkitehtien Björklund ja Helenius yhteisesti sommittelema merkki, joka esittää säkenöivää alasinta mutterin keskellä. Samaa logoa käytämme yhä.

Maailma on muuttunut suuresti sadan vuoden aikana, erityisesti tekniikan kehitys on ollut nopeaa. Ainakin yksi asia on kuitenkin säilynyt ennallaan kuluneiden sadan vuoden ajan: Vaasan Teknillinen Seura yhdistää tekniikan alalla toimivia ja tekniikasta kiinnostuneita alueellamme.

Juhliaksemme satavuotiasta Seuraamme järjestämme VTS100-juhlan Seuran ensimmäisessä vuoden 1921 ekskursiokohteessa eli Villa Sandvikenissa lokakuun 19:ntenä päivänä 2019 kello 19.

Juhlavuoden kunniaksi tarjoamme tämän ainutlaatuisen juhlan jäsenillemme seuralaisineen matalaan 50 euron hintaan per henkilö. Illalliskortin hintaan sisältyy neljän ruokalajin illallinen ruokajuomineen sekä juhlaohjelma.

Juhlapuhuja on vielä vahvistamatta, joten ehdotuksiakin saa lähettää VTS100-työryhmälle! Johtokunnan yhteystiedot ovat TÄÄLLÄ.

Tavoitteenamme on jälleen luoda Seuramme näköiset juhlat, joissa on hauskaa ja juhlallista sopivassa suhteessa, suorastaan juhlallisen hauskaa tai vice versa. Laulua unohtamatta, ja toki Mimmimmekin osallistuu juhlaan.

VTS100-juhlassa esitetään myös puheenjohtajan laatiman laajan VTS100-historiateoksen runsaasti kuvitettu tiivistelmä. Itse kirja painatetaan vasta juhlan jälkeen, jotta saamme myös tämän ikimuistoisen juhlatilaisuutemme ikuistettua kuvin ja sanoin samoihin kansiin edeltäneiden sadan vuoden kanssa.

Seuran satavuotisen historian kunniaksi pukukoodi on jälleen juhlapuku (frakki tai tumma puku). Virallinen kutsu lähetetään syksyllä, mutta jo nyt voi toki ilmoittautua mukaan vuosisadan Seurapiiritapahtumaan!

Ilmoittautumiset VTS100-juhlaan pyydämme viimeistään 27.9.2019 weblomakkeen kautta tai petri.valisuo (ä) uva.fi, puh. 044 580 4320. Tervetuloa!

Vaasan Teknillisen Seuran syntysanat on lausuttu Vaasan Suomalaisella Klubilla 17.5.1919.